Το πεσμένο γεφύρι ανάμεσα στα υψώματα Ψηλό Κωτρώνι και Πρ. Ηλίας

 


Ένα γεφυράκι σχετικά μικρό που γεφυρώνει τις όχθες του ρέματος που ξεκινάει από τον Πύργο, διέρχεται κάτω απ το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στα Κουμάσια και εκβάλει τον Καρπενησιώτη δίπλα από τη διασταύρωση για το Κλαψί. Η ιστορία του είναι άγνωστη και δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σχετικό με το γεφύρι. Προφανώς παλιότερα εξυπηρετούσε τους πεζοπόρους που έρχονταν από το Βουτύρο προς το Καρπενήσι στο σημείο που το ρέμα είναι αρκετά βαθύ. 

Η βάση και τα τόξα ήταν φτιαγμένα με πελεκητούς ασβεστόλιθους, ενώ το υπόλοιπο γέμισμα του γεφυριού είχε γίνει με πέτρες από το χείμαρρο. Η ακρινές δε σειρές από τα αγκωνάρια προεξείχαν της υπόλοιπης κατασκευής προσδίδοντας ένα αέρα καλαισθησίας στο κτίσμα. Η ράχη του ήταν επίπεδη μάλλον κρίνοντας από τα αντικρινά ερείπια που είναι στο ίδιο ύψος. 

Σήμερα τα ερείπια βρίσκονται χαμένα μέσα στη βλάστηση του ρέματος και δύσκολα διακρίνονται. Από την πλευρά προς το Καρπενήσι σώζεται  το πόδι ενώ από την απέναντι όχθη μόνο ένα κομμάτι του καλντεριμιού. Την ύπαρξη ενός γεφυριού στο σημείο αυτό ήταν αδύνατο να φανταστούμε αν δεν μας το ανέφερε ο κ. Γιώργος Κούτσικος, κατόπιν υπόδειξης του Γιάννη Μπαρλά.  

Για να το βρει κάποιος σήμερα δεν έχει παρά να ανέβει αντίθετα το ρου του χειμάρρου που βρίσκεται απέναντι από τη διασταύρωση προς Κλαψί. Θα το συναντήσει δε μετά από τριακόσια περίπου μέτρα ανάβασης.

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 7,70 , πλάτος: 2,00 , ύψος: 5,00 κατά προσέγγιση ,  κατεύθυνση: Α-Δ , υψόμετρο: 800 , γεωγραφικό ύψος: 38ο53'13.0''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο45'29.3''Ε