TO ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ.

Το γεφύρι στο μύλο της κάτω Καρίτσας είναι μία ογκώδης καμάρα επάνω στο παλιό δρόμο Μικρού Χωριού - Προυσού. Βρίσκεται χτισμένη λίγο πιο πάνω από το γεφύρι της Καρίτσας στο Μοσχονόρρεμα. Είναι μονότοξο με επίπεδη ράχη και το όνομά του το πήρε από το νερόμυλο ιδιοκτησίας του Αντρέα Δήμου που βρίσκεται δίπλα του. Ο μύλος αυτός είναι μία υπέροχη κατασκευή, βρίσκεται χωμένος κάτω από τα απόκρημνα βράχια της ορθοπλαγιάς δεμένος αρμονικά με το γεφύρι σαν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο.
Το γεφύρι χτίστηκε για να εξυπηρετεί τους πεζοπόρους του δρόμου Καρπενησίου Προυσού, την περίοδο που δεν είχε ακόμα ανοιχτεί ο δρόμος κάτω από το βράχο του Κλειδιού.
«Καθώς μου διηγείτο ο παππούς μου Γιάννης Γεωργ. Φλώρος, παλιά, πριν το 1880, ο δημόσιος δρόμος (ημιονικός φυσικά) Καρπενησίου - Προυσού περνούσε από το Μικρό Χωριό. Λίγο πιο πέρα απ' το Γαύρο κι αργότερα απ' το ρέμα Γάβρου ανέβαινε στο Μικρό Χωριό, περνούσε μέσα , προχωρούσε νότια κι έφτανε στον Αϊ - Σώστη (που είναι ένα ξωκλήσι). Από κει με κατεύθυνση προς Καρύτσες, κατέβαινε στα Χαλικοχώραφα, περνούσε το πέτρινο γεφύρι που ενώνει τις όχθες του Ξηρορέματος, κοντά στο νερόμυλο του Αντρέα Δήμου κι έφτανε στο χάνι του Κονταξή (Δημήτρη Δήμου). Το χάνι διατηρούσαν αργότερα ο ανιψιός και θετός του γιός Δημήτρης Ξοϊνης. Ο δρόμος στη συνέχεια κατηφόριζε λίγο - λίγο με κατεύθυνση προς νότον περνώντας ανάμεσα από Καρυτσιώτικα χωράφια, έφτανε στα Καγκέλια και κατέβαινε προς το ποτάμι, περίπου βορινά από το χωράφι του Αθανάση Κατσιγιάννη. Εκεί λίγο νοτιότερα μια μεγάλη πέτρινη γέφυρα, στημένη από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, ένωνε τις όχθες του ποταμού Καρπενησιώτη. Έτσι ο δημόσιος δρόμος περνούσε απέναντι από τις Καρύτσες ...»10
Επειδή η ιστορία με το δρόμο του Προυσού και με τα δύο γεφύρια στην Κάτω Καρίτσα που είναι χτισμένα σχεδόν δίπλα δίπλα είναι αρκετά ασαφής, καλό είναι να βάλουμε τα πράγματα στην αρχική τους τάξη.
Ο δρόμος για τον Προυσό ξεκίναγε από το Καρπενήσι και από το Κεφαλόβρυσο μέχρι την περιφέρεια του Κλαυσίου, ήταν παραποτάμιος. Στην τοποθεσία Τσουλακάκη υπήρχε ένα χάνι. Στη συνέχεια, ο δρόμος έφτανε στο Γαύρο. Από εδώ, ξεκίναγε το μονοπάτι παραπλεύρως από το ρέμα που διασχίζει τον οικισμό κι ανέβαινε στο Μικρό Χωριό. Μέσω του Άϊ Σώστη κατέβαινε έπειτα στο γεφύρι του Μύλου της Κάτω Καρύτσας. Στη συνέχεια κατηφόριζε προς τον Καρπενησιώτη, περνώντας απ’ την Κάτω Καρύτσα και την εκκλησία της Παναγίας. Εκεί, βρισκόταν ένα μεγάλο πέτρινο γεφύρι – θα το δούμε στο επόμενο κεφάλαιο – που οδηγούσε στην απέναντι όχθη του ποταμού. Μετά το μονοπάτι, περνώντας κάτω απ’ την Καρίτσα και πάντα απέναντι από τη σημερινή χάραξη, ο δρόμος έφτανε στο Λιναράκι και μετά στον Προυσό. Το 1880 ξεπεράστηκε το εμπόδιο στο Κλειδί κι ο δρόμος έφτασε παρόχθια μέχρι το Τύπωμα. Το 1850 έως το 1870 περίπου έπεσε το μεγάλο γεφύρι της Καρίτσας και πλέον έπρεπε να ανοίξει κι ο βράχος στο Τύπωμα για να γίνεται η επικοινωνία με τον Προυσό. Το 1900 περίπου, ανοίγει το Τύπωμα και γίνεται και το γεφύρι του Μπαλτά στα Διπόταμα. Έτσι, ο δρόμος παίρνει την μορφή που είχε μέχρι το 1993. Μετά, έγινε ο δρόμος από την διασταύρωση προς Καστανούλα μέχρι τον Άϊ Γιώργη του Προυσού.
Το γεφύρι στο Μύλο έπαψε να χρησιμοποιείται γύρω στο 1880 και το γεφύρι της Καρίτσας, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω, εγκαταλείφτηκε περί το 1965.
Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το γεφύρι του Μύλου, είναι εικόνα καταστροφής και ερήμωσης. Πέτρες έχουν πέσει πάνω του, ενώ το μονοπάτι προς τον Άϊ Σώστη έχει σχεδόν χαθεί. Πάντως, φαίνεται να έγινε κάποτε στο γεφύρι μία προσπάθεια συντήρησης κι έχουν τοποθετηθεί πάνω του προστατευτικά κάγκελα .
Η επίσκεψη στο χώρο του γεφυριού γίνεται μέσα από το Μοσχονόρρεμα, όπως το περιγράψαμε στο προηγούμενο ή από το δρόμο που οδηγεί στην Κάτω Καρίτσα. Αφού περάσουμε τα λιγοστά σπίτια του οικισμού, ακολουθούμε για δέκα περίπου λεπτά το δρόμο ο οποίος μας βγάζει στο μύλο και το γεφύρι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέχιση της πορείας μέχρι το Παλιό Μικρό Χωριό. Η διαδρομή αυτή έχει διάρκεια μιάμιση ώρα .
--
10. Περιοδικό «Χωριάτικοι Αντίλαλοι», Τεύχος 33, Άρθρο του κ. Γιάννη Φλώρου: «Πληροφορίες για την συγκοινωνία Καρπενησίου - Προυσού (μέσω Καρύτσας - Καρπενησίου)», Σελ. 6

Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 17,00 , πλάτος: 3,50 , ύψος: 10,40 , ύψος καμάρας: 2,60 , άνοιγμα καμάρας: 7,00 , κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 620 , γεωγραφικό ύψος: 38ο48'22.61''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο43'04.88''Ε .