ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ.


Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεφύρια της Ευρυτανίας. Ουσιαστικά μιλάμε για μία απλή καμάρα χωρίς πόδια που είναι σφηνωμένη ανάμεσα στα κάθετα βράχια ενός χειμάρρου. Η χρησιμότητα του γεφυριού αυτού ήταν μεγάλη καθώς διευκόλυνε τους προσκυνητές του Προυσού αλλά και τους ντόπιους στο πέρασμα του Μοσχονερρέματος, από το 1912 περίπου που κατασκευάστηκε μέχρι το 1965 που ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε.

Το 1880 ανοίχτηκε ο δρόμος από το Γαύρο έως την τοποθεσία Τύπωμα. Μέχρι τότε, η μοναδική δίοδος από το Καρπενήσι για τον Προυσό ήταν μέσω του Μικρού Χωριού και της τοποθεσίας Αϊ Σώστης. Από κει, ο δρόμος κατέβαινε στην Κάτω Καρίτσα περνώντας από τα χάνια του Ξοϊνη και του Δημόπουλου. Όταν λοιπόν ανοίχτηκε ο δρόμος κάτω από τον βράχο στο Κλειδί, η διαδρομή έγινε πιο εύκολη, ο παλιός δρόμος εγκαταλείφθηκε τελείως με τα χρόνια. Ο νέος δρόμος, πλέον, για να ενωθεί με τον παλιό έπρεπε να περάσει πάνω από το Μοσχονόρρεμα . Εκεί λοιπόν χτίσθηκε το γεφύρι της Καρίτσας, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1965 που ανοίχτηκε ο σημερινός παρόχθιος δρόμος. Έκτοτε, με τη σειρά του έπεσε κι αυτό σε αχρησία .

Το τοπίο γύρω απ’ το γεφύρι σε αφήνει κατάπληκτο. Από πάνω οι κάθετοι βράχοι κι από κάτω το ρέμα που κυλάει με βοή ανάμεσα στα βράχια, σχηματίζοντας μάλιστα και μία μικρή σπηλιά. Στέκεται ακριβώς απέναντι το υπέροχο φαράγγι του Βόθωνα με τους καταρράκτες και τις λιμνούλες του.

Το να φτάσει κάποιος σε αυτό το γεφύρι δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Ακολουθώντας την κατεύθυνση για τον Προυσό και λίγο πριν από το «Σπίτι του ποταμού», ο δρόμος διέρχεται από ένα ρέμα γεμάτο πλατάνια. Από εκεί, το γεφύρι δε φαίνεται, αλλά αν ακολουθήσουμε την κοίτη του, ανάποδα στη ροή του νερού, μετά από διακόσια μέτρα, θα βρεθούμε κάτω από τον θόλο του γεφυριού. Η ανάβαση πάνω στη ράχη του είναι αρκετά δύσκολη, λόγω των απόκρημνων πλαγιών, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Η πλέον συναρπαστική διαδρομή για την ανάβαση είναι μέσα από το ποτάμι, όταν και εφόσον η ποσότητα των νερών το επιτρέπει, μέχρι να συναντήσουμε το μονοπάτι. Επίσης, μπορούμε να το προσεγγίσουμε και από το χωματόδρομο της Κάτω Καρίτσας.

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 11,20 , πλάτος: 3,00 , ύψος: 16,00 , ύψος καμάρας: 1,60 , άνοιγμα καμάρας: 7,50 , κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 560 , γεωγραφικό ύψος: 38ο48'23.25''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο43'11.14''Ε .