ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΒΙΝΙΑΝΗ .

Το γεφύρι αυτό είναι χτισμένο ανάμεσα στην Παλιά και την Νέα Βίνιανη , πάνω από το ρέμα της Λεπτοκαριάς ή Μέγα ρέμα . Πρόκειται για ένα μονότοξο , αρκετά μεγάλο γεφύρι που στην νότια πλευρά του , οι ακράδες σχηματίζουν μία εντυπωσιακή ‘’δαντέλα‘’, πάνω από το απόλυτα ημικυκλικό του τόξο . Από την βόρεια πλευρά του , αρκετές ακράδες έχουν πέσει , ακολουθώντας την τύχη που είχε και η μισή πρόσβαση του γεφυριού από τη μεριά αυτή . Το πρόβλημα αυτό είναι μια μόνιμη πληγή που σιγοτρώει το γεφύρι αλλά και μια διαρκής απειλή για τους τολμηρούς διαβάτες . Αν αυτό το χάσμα δεν επουλωθεί , οι ντόπιοι θα στερηθούν ένα εύκολο πέρασμα του ορμητικού χειμάρρου . Και ο τόπος όμως θα χάσει ένα από τα πιο όμορφα στολίδια του . Το αν κάποιος σεισμός προκάλεσε το πρόβλημα αυτό στο γεφύρι της Κατούνας , δεν είναι γνωστό . Στη Βίνιανη πάντως ακούγεται από ορισμένους , ότι κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν το γεφύρι για να κοπεί η μοναδική πρόσβαση προς το παλιό χωριό που ήταν ‘’κομμουνιστοχώρι’’, πριν γίνει ο νέος δρόμος λίγο ψηλότερα από τον παλιό . Φήμες σαν αυτές όμως , είναι μάλλον κακόβουλες , που ξεστομίζονται είτε για να φορτωθεί σε άλλους η φυσική φθορά που επέφερε ο χρόνος στο γεφύρι είτε για να ικανοποιηθούν κάποιες άρρωστες κομματικές αντιδικίες .
Για να πάει κάποιος την Κατούνα , πρέπει να αφήσει τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο της Νέας Βίνιανης προς το Κερασοχώρι και δίπλα από το τελευταίο σπίτι του χωριού να κατέβει από ένα δυσδιάκριτο μονοπάτι για πέντε περίπου λεπτά , με κατεύθυνση βόρεια προς τη Παλιά Βίνιανη . Το μονοπάτι αυτό είναι αρκετά κατηφορικό και χρειάζεται προσοχή . Πάντως το γεφύρι και το ρέμα της Λεπτοκαριάς σίγουρα θα αποζημιώσουν τον κόπο του επισκέπτη . Μετά το γεφύρι , ο δρόμος είναι ευκολοδιάβατος και οδηγεί στο ερειπωμένο σήμερα , παραδοσιακό και ιστορικό χωριό της Παλιάς Βίνιανης .

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 22,50 , πλάτος: 2,10 , ύψος: 9,60 , ύψος καμάρας: 6,70 , άνοιγμα καμάρας: 15,00 , κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 540 , γεωγραφικό ύψος: 38ο58'48.23''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο40'28.76''Ε .