ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΑΤΙΚΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΝΙΑΝΗΣ .

Η καμαρούλα αυτή χτισμένη μέσα στην Παλιά Βίνιανη και πάνω στον μικρό χείμαρρο Μαυράτικο , χωρίζει στα δύο το χωριό . Παλιότερα που το ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό ήταν στις δόξες του , το γεφυράκι αυτό αποτελούσε ένα στολίδι αρμονικά δεμένο με την κεντρική πλατεία με τις βρύσες και την εκκλησία του χωριού που βρίσκονται δίπλα του .
Όταν οι σεισμοί έδιωξαν όλους τους κατοίκους της Παλιάς Βίνιανης και τα καιρικά φαινόμενα ανέλαβαν να καταστρέψουν τα απομεινάρια από τα έργα των ανθρώπων , το γεφύρι αυτό δεν ήταν δυνατόν να έχει άλλη τύχη . Έτσι , η ράχη του έχει καλυφθεί από χώματα και πέτρες , μετά από την κατάρρευση κάποιου τοίχου αντιστήριξης λίγο πιο πάνω και η παλιά οριζόντια διέλευση του γεφυριού έχει γίνει ανηφορική και επικίνδυνη . Η εγκατάλειψη έφερε συνάμα την εξαθλίωση αυτού του τόπου και μαζί μετέτρεψαν μία αξιόλογη περιοχή , έργο σπουδαίων ανθρώπινων χεριών , σ’ ένα σκουπιδότοπο .

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 5,00 , πλάτος: 2,40 , ύψος: 2,10 , ύψος καμάρας: 1,70 , άνοιγμα καμάρας: 2,50 , κατεύθυνση: Α-Δ , υψόμετρο: 600 , γεωγραφικό ύψος: 38ο59'19.24''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο41'14.50''Ε .