ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΙΑ .

Το γεφυράκι αυτό είναι τοποθετημένο στο Μαραθιόρρεμα , δίπλα στα ερείπια ενός παλιού οικισμού , του Παλιού Χωριού του Μαραθιά και είναι ένα από τα πλέον απρόσιτα γεφύρια της Ευρυτανίας σήμερα .
Πρόκειται για ένα φτωχικό και ταπεινό γεφύρι . Η ράχη του είναι επίπεδη και δεν έχει ακράδες , ενώ το βασικό του πρόβλημα το δημιουργεί ο κισσός που με τις ρίζες του έχει χαλαρώσει το δέσιμό του . Το μονοπάτι που πέρναγε παλιά πάνω από το γεφυράκι , ένωνε το Παλιοχώρι και τους υπόλοιπους οικισμούς του Μαραθιά , με το Χάνι του Λιβανή και το γεφύρι της Βίνιανης .
Σήμερα η επίσκεψη εκεί , είναι σκέτη περιπέτεια . Τα παλιά μονοπάτια έχουν κλείσει από τα πουρνάρια κι έτσι ο μόνος δρόμος για να το επισκεφθεί κάποιος είναι μέσα από το ποτάμι . Μετά το Παρκιό , στον δρόμο Καρπενησίου – Αγρινίου και κοντά στην εκκλησία της Παναγίας - παλιό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος - κατεβαίνουμε στο Μαραθιόρρεμα . Ανηφορίζουμε για περίπου μία ώρα μέσα στη κοίτη του και συναντάμε έναν πεσμένο νερόμυλο δίπλα σε έναν πολύβουο καταρράκτη . Παρακάμπτοντας το εμπόδιο αυτό και μόνο από την δεξιά όχθη , φτάνουμε μετά από 10 περίπου λεπτά και σκληρή μάχη με τα βάτα , στο γεφύρι .

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 5,00 , πλάτος: 2,00 , ύψος: 4,00 , ύψος καμάρας: 2,50 , άνοιγμα καμάρας: 4,20 , κατεύθυνση: ΒΑ-ΝΔ , υψόμετρο: 430 , γεωγραφικό ύψος: 38ο57'23.80''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο40'09.30''Ε .