ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΗΝ ΝΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ .

Το γεφύρι αυτό , είναι το μοναδικό τρίτοξο (μάλλον) της Ευρυτανίας . Χτίστηκε επάνω στον ποταμό Γαβρενίτη , εκεί που αυτός χύνεται στον Μέγδοβα , ανάμεσα στα χωριά Βίνιανη και Δάφνη .
Το εντυπωσιακό γεγονός με το γεφύρι αυτό , είναι ότι οι προσχώσεις του ποταμού , του έχουν καλύψει σχεδόν ολόκληρο τον κορμό με χαλίκια και λάσπες κι έτσι σήμερα είναι ορατές μόνο οι δύο του καμάρες κι αυτές στο ανώτερο σημείο τους . Έτσι δεν γνωρίζουμε το συνολικό του σχήμα , ούτε αν έχει άλλα τόξα ή ψευτοκαμάρες , οι οποίες θα βοηθούσαν στην εκτόνωση της πίεσης του νερού πάνω στον κορμό του .
Η θεμελίωση του , δεν έχει γίνει πάνω σε βράχια στις απέναντι όχθες , αλλά μέσα στην κοίτη και το γεγονός αυτό , μαζί με το ότι είναι πολύτοξο , το κάνει να είναι το μοναδικό γεφύρι στον Ευρυτανικό χώρο που έχει τα χαρακτηριστικά αυτά .
Το πότε και ποιοι το χτίσανε δεν είναι γνωστό . Όμως έχει πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία , που δεν τα βρίσκουμε σε άλλα γεφύρια του τόπου μας , όπως ‘’κόγχες‘’ και ‘’γείσα‘’ και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον Ηπειρώτες πρέπει να ήταν οι μαστόροι που το φτιάξανε , διότι μόνο αυτοί είχαν την γνώση και την εμπειρία για παρόμοιες κατασκευές .
Λόγω του ότι το γεφύρι έχει σχεδόν καλυφθεί από τις προσχώσεις του Γαβρενίτη , το μεγαλύτερο ύψος του στο τμήμα που είναι ακόμα ορατό , είναι μόνο 2,70 μ . Παλιά σε όλο το μήκος του είχε ‘’φλάχτρες‘’, δηλαδή όρθιες πέτρες που παίζανε το ρόλο στηθαίου . Σήμερα ελάχιστες από αυτές στέκουν στη θέση τους , γεγονός όμως που δεν μειώνει την αισθητική του , η οποία αντιθέτως είναι μοναδική .
Σε σχετικά μικρή απόσταση από το γεφύρι , έχει χτιστεί η νεότερη γέφυρα από μπετόν που συνδέει τη Παλιά Βίνιανη με τη Δάφνη , δίπλα στη οποία υπάρχει μία ‘’κούλα‘’. 13 Εκεί κοντά , υπήρχε μέχρι πρόσφατα σε λειτουργία ένα καρέλι , που απάλλασσε τους ντόπιους από την υποχρέωση να κατεβούν ως το γεφύρι της Βίνιανης , για να περάσουν τον Μέγδοβα .
Η επίσκεψη στο γεφύρι είναι πολύ εύκολη . Στο δρόμο Βίνιανης – Δάφνης , μετά την Παλιά Βίνιανη , συναντάμε ένα εικονοστάσι . Από εκεί ξεκινάει ο χωματόδρομος , που κατηφορίζει προς τα βορειοανατολικά , για 2 χιλιόμετρα περίπου . Περνάμε από την περιοχή Παλούκια όπου βρίσκονται λίγα σπίτια βοσκών και μετά από λίγο φτάνουμε στην εκβολή του Γαβρενίτη στην περιοχή Νεράτες . Εδώ βλέπουμε τη νέα γέφυρα και στο βάθος το παλιό μισοθαμμένο στα χαλίκια γεφύρι .
Ο δρόμος από εδώ και με κατεύθυνση προς τη Δάφνη γίνεται ανηφορικός και αρκετά δύσβατος . Αν τον ακολουθήσουμε μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου θα ξανασυναντήσουμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Βίνιανης - Δάφνης – Μαυρομμάτας.
--
13 . Κούλα ή κουλές . Από το Τουρκικό kule . (= Πύργος ή μικρό φρούριο ). Μικρό φυλάκιο με σκοπιά , πολεμίστρες ή πολυβολείο και θάλαμο για τους στρατιώτες . Το συναντάμε συνήθως δίπλα σε γέφυρες.
-->
Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 33,00 , πλάτος: 2,70 , ύψος: 1,90 , κατεύθυνση: ΒΑ-ΝΔ , υψόμετρο: 470 , γεωγραφικό ύψος: 39ο00'17.71''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο42'37.86''Ε .