ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΑΝΤΖΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ.



Το γεφύρι του Κάντζιου είναι χτισμένο πάνω από το χείμαρρο του Κεφαλόβρυσου, στον ίδιο χείμαρρο δηλαδή που είναι και το γεφύρι του Μπούχαλη, αλλά αυτό βρίσκεται πιο κάτω και από την άλλη είσοδο του Μεγάλου Χωριού, από τη μεριά του Γαύρου. Η περιοχή αυτή λέγεται «Κήποι» ή «Βλάχου κοτρόνι».
Το γεφύρι είναι μονότοξο, με επίπεδη ράχη, σήμερα καλύπτεται με νέα τσιμεντένια γέφυρα, χάρη της διέλευσης των αυτοκινήτων. Το 1995 προστέθηκαν στις δύο του πλευρές σιδερένια προστατευτικά κάγκελα..Η κατάσταση του γεφυριού δεν είναι καλή, εξαιτίας αφενός των κισσών που το πνίγουν και αφετέρου των κραδασμών που δέχεται από κάθε είδους τροχοφόρα. Κοντά του υπάρχουν τα ερείπια από παλιά σπίτια και ενός από τους νερόμυλους του χωριού.
Η τοπική παράδοση αναφέρει, μάλιστα, πως οι επαναστατημένοι Μεγαλοχωρίτες εδώ φύλαγαν το χωριό τους ταμπουρωμένοι, για να μην μπορέσουν οι Τούρκοι να μπουν και το καταστρέψουν. Όμως, στο χωριό υπήρχε ένας προδότης ο γέρο Τρύψας, που πέρασε τους Τούρκους το βράδυ κάτω απ’ το γεφύρι κι έτσι αυτοί απ’ την τοποθεσία Τόρνος μπήκαν στο χωριό. Στου Σκαρπή τον πύργο βρήκαν αντίσταση από λιγοστούς υπερασπιστές κατοίκους που ήταν κλεισμένοι εκεί, κι επειδή δεν μπορούσαν να τον καταλάβουν, έβαλαν απ’ έξω φωτιά. Στη συνέχεια, κατέστρεψαν και το υπόλοιπο χωριό. Από τότε οι Μεγαλοχωρίτες, όταν πέρναγαν απ’ τον Άι Γιάννη, ρίχνανε από μια πέτρα ο καθένας σ’ ένα σωρό λέγοντας «ανάθεμα». Έτσι, στήθηκε το ανάθεμα του Τρύψα. Μετά από πολλά χρόνια, ο εγγονός του προδότη χάλασε το ανάθεμα και με τις πέτρες του έφτιαξε ένα εικονοστάσι, που υπάρχει μέχρι σήμερα . 7
Η επίσκεψη στο γεφύρι γίνεται πολύ εύκολα, αφού περάσουμε το γεφύρι του Γαύρου και περπατήσουμε για πέντε λεπτά στο δρόμο προς το Μεγάλο Χωριό.
--
7. Δημ.. Γιαννακός: «Το χτες του Μεγάλου Χωριού», Σελ. 22

Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 16,00 , πλάτος: 3,20 , ύψος: 7,50 , ύψος καμάρας: 4,50 , άνοιγμα καμάρας: 6,20 , κατεύθυνση: Α-Δ , υψόμετρο: 700 , γεωγραφικό ύψος: 38ο49'42.51''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο44'25.19''Ε .