ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ.

Το γεφύρι του Γαύρου είναι το μεγαλύτερο γεφύρι στον Καρπενησιώτη ποταμό. Βρίσκεται μέσα στον οικισμό του Γαύρου και τον ενώνει με το Μεγάλο Χωριό. Είναι μονότοξο και κατασκευάστηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας από Ηπειρώτες μαστόρους. 8
«Το πέρασμα πάνω στη γέφυρα για περισσότερα από 100 χρόνια ήταν μια υπόθεση περίπου ακροβασίας. Οι διαβάτες και τα ζώα ανέβαιναν και κατέβαιναν τη γέφυρα που ήταν (μάλλον) χωρίς προστατευτικά στηρίγματα. Μετά τον ερχομό του αυτοκινήτου στο Γαύρο αποφασίστηκε η βελτίωση της γέφυρας και την άνοιξη του έτους 1932 έπεσε πάνω στη γέφυρα μία σχεδόν οριζόντια οπλισμένη πλάκα τσιμέντου μήκους τριανταπέντε μέτρων περίπου. Η προοπτική ήταν να περνάει και το αυτοκίνητο πάνω σε αυτήν». 9
Έτσι, πάνω στο βασικό τόξο είναι στερεωμένες δεκατρείς πέτρινες κολώνες οι οποίες υποβαστάζουν το τσιμεντένιο οδόστρωμα . Δίπλα στην κεντρική καμάρα του, το γεφύρι του Γαύρου έχει μία ακόμα μικρή καμάρα, με ύψος και άνοιγμα ένα μέτρο, για να μπορεί να περνάει ανεμπόδιστα το νερό από ένα αυλάκι.
Το γεφύρι φαίνεται αρκετά στέρεο, χωρίς εμφανή προβλήματα. Όμως, ο κισσός με τις ρίζες του από τη μια και οι κραδασμοί που προκαλούν τα αυτοκίνητα από την άλλη, ήδη απειλούν το κεντρικό τόξο, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό άμεσα..
--
8. Άρθρο του κ. Γ. Κ. Σταυράκη: «Ένας γραφικός συνοικισμός του χωριού μας». Από το ιστορικό ημερολόγιο 1988, σελ. 39, του Συνδέσμου των Μεγαλοχωριτών «Η Αγία Παρασκευή»
9. Ομοίως: «Το πρώτο φορτηγό αυτοκίνητο έφτασε στον Γαύρο το 1928. Σωφέρ ήταν ο Μιχ. Νικολόπουλος ή κατά μία άλλη εκδοχή ο Ιωάννης Ζαχαρόπουλος και οι δύο τους Μικροχωρίτες. Η είδηση απλώθηκε γρήγορα στα δύο χωριά και οι μεν νέοι της εποχής εκείνης το δέχτηκαν σαν μια εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ηλικιωμένοι όμως το θεώρησαν σαν κάποιο θαύμα ή μύθο και δυσκολεύονταν να το πιστέψουν. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια μιας γιαγιάς. Όταν της είπαν ότι ήρθε αυτοκίνητο στο Γαύρο και φέρνει κόσμο και εμπορεύματα εκείνη απάντησε «Τι λές παιδάκι μ’, αυτό θάναι θηρίου, θα φάει ούλα τα καλαμπόκια τσ’ πουταμιάς. Κουντζάμ θηρίου νισκό θα μην;»

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 55,50 , πλάτος: 3,00 , ύψος: 9,00 , ύψος καμάρας: 7,50 , άνοιγμα καμάρας: 16,00 , κατεύθυνση: Α-Δ , υψόμετρο: 670 , γεωγραφικό ύψος: 38ο49'53.50''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο44'22.72''Ε .