ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΣΟΥ .

Στη περιοχή ανάμεσα στον συνοικισμό Μεσοχώρι του Κλειτσού και στη Βράχα , υπάρχει η τοποθεσία Κάμινες . Εκεί ήταν χτισμένο από το 1928 , ένα πέτρινο γεφύρι , από το οποίο σήμερα δεν σώζεται κανένα τμήμα του . 17 Στην θέση του , κατασκευάστηκε μία τσιμεντένια γέφυρα , γύρω στο '60 , για να καλυφθεί το κενό που άφησε η πτώση του παλιού γεφυριού . Μόνο λίγες τετραγωνισμένες πέτρες , που έχουν χρησιμοποιηθεί στην υποστύλωση της νέας γέφυρας , μαρτυρούν ότι παλιότερα υπήρχε εκεί ένα άλλο κτίσμα , για το οποίο δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία . Κρίνοντας το άνοιγμα της χαράδρας στο σημείο αυτό , το γεφύρι δεν πρέπει να είχε μεγάλες διαστάσεις . Μάλλον μια μικρή καμάρα θα ήταν .
Εκεί κοντά ήταν ένας νερόμυλος , γνωστός σαν ‘’του Χασιώτη ο μύλος‘’, ο οποίος ήταν βακουφικός 18 και δίπλα του υπήρχαν νεροτριβές και μαντάνια. Τα εισοδήματα που απέφεραν αυτά , τα έπαιρνε το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βράχα , στο οποίο και ανήκαν . Στην αντίπερα όχθη προς τον Κλειτσό υπήρχε κι άλλος νερόμυλος ιδιοκτησίας του Αντώνη Καλτσή ( Καλτσαντώνη ).
Η τοποθεσία Κάμινες είναι όμορφη , με το Φουρνιώτικο ρέμα να διασχίζει μια ανόθευτη περιοχή . Για να την επισκεφθούμε , παίρνουμε τον δρόμο από Φουρνά προς τη Βράχα και μετά την διασταύρωση του Κλειτσού . Σε ένα χιλιόμετρο βρίσκουμε ένα κυκλικό μνημείο προς τιμήν του πρωτοπαλίκαρου του Καραϊσκάκη Αντώνη Ζαραλή , δεξιά απ΄ το δρόμο . Από εκεί ξεκινάει ένα κατηφορικό μονοπάτι , ανάμεσα από θάμνους , με κατεύθυνση προς το ποτάμι. Σε είκοσι λεπτά βρισκόμαστε στον τόπο του παλιού γεφυριού . Ευκολότερη πρόσβαση υπάρχει και λίγο πιο κάτω από το μνημείο του Ζαραλή, όπου συναντάμε ένα πέτρινο εικονοστάσι. Από κάτω του υπάρχει καλοσημαδεμένο μονοπάτι με δεξιά κατεύθυνση, που μετά από πέντε περίπου λεπτά συναντά την προηγούμενη διαδρομή.
--
17 . Β . Ν . Μαντούζα : ‘’Η Βράχα‘’. Σελ . 53 . Την ύπαρξη γεφυριού στην τοποθεσία Κάμινες επιβεβαιώνουν επίσης και βοσκοί της περιοχής .
18 . Βακουφικός ή βακούφικος : Από το Τουρκικό vakif . Κτήμα ή οίκημα αφιερωμένο σε μοναστήρι .
-->
Στοιχεία γεφυριού :
Κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 580 , γεωγραφικό ύψος: 39ο04'56.34''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο48'55.34''Ε .