Η ΚΑΜΑΡΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ .

Η Καμαρούλα είναι ένα ταπεινό γεφυράκι , χτισμένο πάνω από το ρέμα Σωτηριώτης , στην τοποθεσία Σωτήρα της Ανατολικής Φραγκίστας . Η περιοχή αυτή , στην οποία σώζεται το καθολικό ενός παλιού μοναστηριού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος , χτισμένου το 1725 , φιλοξενεί σήμερα τις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων της Δ.Ε.Η. , κάτω από τις οποίες βρίσκεται το γεφύρι .
Επάνω στην επίπεδη ράχη του περνάει ένα ποτιστικό αυλάκι , που σήμερα έχει γεμίσει χώματα και δεν χρησιμοποιείται . Το στοιχείο αυτό , κάνει την Καμαρούλα να είναι ένα από τα δύο μοναδικά γεφύρια στην Ευρυτανία , που εκτός από την χρήση της για την διέλευση των περαστικών , να χρησιμεύει και σαν ''υδραγωγός γέφυρα''. 19 Το άλλο είναι το κοντινό γεφύρι του Παλιόμυλου.
Στο κάτω μέρος της Καμαρούλας έχει κατασκευαστεί ένας τοίχος που έχει φύγει από τη θέση του και βοηθούσε κι αυτός στη μεταφορά του νερού.
Το γεφύρι στέκει δίπλα τον δρόμο Καρπενησίου – Αγρινίου και έτσι είναι εύκολο να το επισκεφθεί ο καθένας .
--
19 . Υδραγωγός γέφυρα : Γέφυρα που χρησιμεύει στην μεταφορά νερού με αυλάκι , το οποίο πρέπει να περάσει πάνω από κάποια κοιλότητα του εδάφους . Οι πιο γνωστές υδραγωγοί γέφυρες , κατασκευάστηκαν το 1761 από τον μηχανικό Τζαίημς Μπρίντλεϋ πάνω από τον ποταμό Ίργουελ της Αγγλίας .
-->
Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 7,00 , πλάτος: 3,00 , ύψος: 8,00 , ύψος καμάρας: 1,30 , άνοιγμα καμάρας: 5,00 , κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 720 , γεωγραφικό ύψος: 38ο57'33.19''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο37'37.42''Ε .