ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΝΤ(Ρ)ΟΥΒΑΝΙΑΡΗ ΣΤΗΝ ΦΟΥΡΝΑ .

Το γεφύρι του Ντρουβανιάρη είναι χτισμένο σε μία όμορφη τοποθεσία , κοντά στη εκβολή του ρέματος της Βουλγάρας στον Φουρνιώτη ποταμό . Παλιότερα , βοηθούσε τους διαβάτες να πάνε από τη Φουρνά στο Κλειτσό , ενώ σήμερα δεν χρησιμοποιείται καθόλου λόγω της διάνοιξης του αμαξιτού δρόμου που συνδέει τα χωριά , αλλά και λόγω του ότι ο χείμαρρος που γεφύρωνε , πλέον δεν περνά κάτω από την καμάρα του αλλά έχει σχηματίσει άλλη κοίτη , αρκετά μέτρα δεξιότερα .
Σαν κτίσμα , το γεφύρι του Ντρουβανιάρη είναι μονότοξο με ομαλή επίπεδη ράχη , με καλοδουλεμένο τόξο και με δύο σειρές πελεκημένες πέτρες , μία στη κάθε του πλευρά , που διώχνανε τα νερά της βροχής μακριά από τον κορμό του ( κάτι ανάλογο με το γεφύρι στις Νεράτες της Δάφνης ) . Σήμερα όμως δεν στέκει και σε πολύ καλή κατάσταση . Η δυτική του πρόσβαση είναι ετοιμόρροπη και χωμένη μέσα στα μπάζα του δρόμου που έχει ανοιχτεί πρόσφατα δίπλα , ενώ πάνω στη ράχη του έχει φυτρώσει ένα πλατάνι που απλώνει απειλητικά τις ρίζες του . Στο γεφύρι από τη μεριά του Κλειτσού , οδηγούσε ένα μονοπάτι που ήταν αρκετά υπερυψωμένο από το έδαφος , ώστε να μην καλύπτεται από τα νερά , σε περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού και ένα τμήμα του σώζεται ακόμα σε σχετικά καλή κατάσταση .
Η επίσκεψη στον Ντρουβανιάρη γίνεται από το δρόμο που οδηγεί στον Κλειτσό . Μετά την σιδερένια γέφυρα στον Φουρνιώτη ποταμό παίρνουμε τον πρώτο χωματόδρομο δεξιά και για πεντακόσια μέτρα . Στο σημείο που ο δρόμος περνάει μέσα στο ρέμα της Βουλγάρας , είναι το γεφύρι . Ένας άλλος δρόμος για να το επισκεφθούμε είναι αν ακολουθήσουμε τον παρόχθιο δρόμο από Φουρνά προς Κλειτσό μέσω του γεφυριού Συρούκι και του μοναστηριού του Αϊ Γιάννη . Η διαδρομή αυτή , αν και πιο μακρινή είναι πιο ενδιαφέρουσα .
-->
Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 13,00 , πλάτος: 3,20 , ύψος: 3,90 , ύψος καμάρας: 3,00 , άνοιγμα καμάρας: 7,20 , κατεύθυνση: ΒΔ-ΝΑ , υψόμετρο: 700 , γεωγραφικό ύψος: 39ο04'35.15''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο51'03.71''Ε .