ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗ ΦΟΥΡΝΑ .

   Το μονότοξο γεφύρι που φέρει το όνομα του μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής, ή και γεφύρι στην Αγριοκαστανιά, βρίσκεται στη Φουρνά , χτισμένο πάνω στον Φουρνιώτικο ή Αφωρεσμένο ρέμα . Χτίστηκε το 1894, με ''χρήματα προερχόμενα εξ ενοικίων βοσκησίμων γαιών διατεθώσι συμφώνως προς την ευχήν των κατοίκων και την γνώμην του δημοτικού συμβουλίου Κτημενίων''. Σε ΦΕΚ της εποχής που υπογράφει ''εν ομόματι του Βασιλέως, ο αντιβασιλεύς Κων/νος'' αναφέρεται: ...πως δίδονται χρήματα'' προς κατασκευήν επίσης της γέφυρας της καλουμένης ξυλογέφυρας, της συνδεούσης τας ιδιοκτησίας των κατοίκων της Φουρνά περί το μέρος της μονής της ζωοδόχου Πηγής''.15Α
Το μονοπάτι που περνάει πάνω από την επίπεδη ράχη του , ενώνει τη Φουρνά με το μοναστήρι και την απέναντι του ποταμού περιοχή .
Πρόκειται για ένα καλοδιατηρημένο γεφύρι , φτιαγμένο με πελεκητή πέτρα και με όμορφο τόξο που είναι ενισχυμένο με εγκάρσια τοποθετημένα ‘’τζανέτια‘’. 16 Η όψη του σήμερα έχει αλλάξει , λόγω του ότι έχουν προστεθεί πάνω του σιδερένια κάγκελα και πεζούλια από τσιμέντο .
Η επίσκεψη στο γεφύρι γίνεται από την πλατεία της Φουρνάς και το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής . Στο δρόμο αυτό , υπήρχε παλιότερα νερόμυλος από τον οποίο στις μέρες μας σώζονται μόνο οι τέσσερις μυλόπετρες του Γαλλικής προελεύσεως , όπως μαρτυρούν οι μεταλλικές πινακίδες που είναι στερεωμένες πάνω τους . Όλη η διαδρομή διαρκεί δέκα περίπου λεπτά .

--

15Α. Απόσπασμα από ΦΕΚ της 8ης Οκτωβρίου 1893. Το κοινοποίησε ο κ. Ηλίας Τσέλος, ο οποίος και βοήθησε με τις γνώσεις του στην αποτύπωση των αναγραφόμενων τοπωνυμίων. Επίσης πρότεινε και τη δεύτερη ονομασία του γεφυριού ως ''γεφύρι στην Αγριοκαστανιά''.
16 . Τζανέτι ή τζινέτι : Σιδερένια λάμα που χρησίμευε για την αγκίστρωση της τοιχοποιίας .
-->
Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 13,40 , πλάτος: 2,50 , ύψος: 5,60 , ύψος καμάρας: 3,00 , άνοιγμα καμάρας: 8,70 , κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 770 , γεωγραφικό ύψος: 39ο03'43.19''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο52'38.15''Ε .