Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ .

Βλέπουμε, λοιπόν, σε γενικές γραμμές, πως όλη η Ευρυτανία τέμνεται από μεγάλες και μικρές χαράδρες, οι οποίες δημιουργούν αξεπέραστα εμπόδια στις μετακινήσεις και ουσιαστικά απομακρύνουν ακόμα περισσότερο τη μία περιοχή από την άλλη. Αν προσθέσουμε σ’ αυτό το πρόβλημα , τα απόκρημνα και δύσβατα βουνά της και τις σκληρές καιρικές συνθήκες που επικρατούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες της μετακίνησης που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι, τότε που η έλλειψη άλλων μέσων επικοινωνίας τους καταδίκαζε στην απομόνωση και κατά συνέπεια στον οικονομικό μαρασμό.
«Το Καρπενήσι είναι στενό
έχει στενά σοκάκια
έχει ποτάμια απέραγα ...»,
λέει το δημοτικό τραγούδι γλαφυρά για τον τόπο μας. Απέναντι στα προβλήματα αυτά, η ανθρώπινη εφευρετικότητα δε στάθηκε απαθής αλλά έδωσε λύσεις, και μαζί με την επιτακτική ανάγκη για ζωή, οδήγησε στην κατασκευή μόνιμων περασμάτων που ένωναν τις απόκρημνες όχθες των ποταμών και απάλλασσαν τους κατοίκους από τον καθημερινό κίνδυνο να διέρχονται, αυτοί και τα ζώα τους, μέσα από τα ορμητικά νερά..
Στην περιοχή μας, εξάλλου, η οικονομία των κοινοτήτων ήταν γεωργική κυρίως και βασιζόταν στα χωράφια και τα βοσκοτόπια, που πολλές φορές ήταν μακριά από τα χωριά ή απέναντι από ποτάμια και χείμαρρους. Η πρόσβαση λοιπόν το χειμώνα, που τα νερά ήταν πολλά και ορμητικά, γινόταν αν όχι αδύνατη, σίγουρα εξαιρετικά επικίνδυνη. Σε τοπική κλίμακα, αναφέρονται πολλά ατυχήματα ανθρώπων που παρασύρθηκαν από τα αφρισμένα νερά κάποιου χείμαρρου ή ιστορίες για κοπάδια ολόκληρα που χαθήκανε σε μία μοιραία κατεβασιά 3 .
Εκτός όμως από την πρόσβαση στα χωράφια, επικίνδυνη γινόταν και η επικοινωνία με τα κοντινά χωριά και έτσι η απομόνωση ήταν δεδομένη. Τα χιόνια και οι παγωνιές από τη μια, οι κατεβασιές των ποταμών κι ο κίνδυνος πνιγμού από την άλλη. Πώς να μην είναι μοναχικοί οι Ευρυτάνες;

--

3. Κατεβασιά: Η ορμητική ροή νερών. Μετά από έντονες βροχοπτώσεις, οι χείμαρροι κατακλύζονται απότομα από μεγάλες ποσότητες νερών. Το αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού είναι συνήθως η καταστροφή κάθε κτίσματος ή αντικειμένου που στέκεται εμπόδιο στη ροή του νερού.