ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΤΟΡΝΟΥ.

Το γεφύρι του Τόρνου βρίσκεται στην περιοχή Μαρκέϊκα, πάνω από τον χείμαρρο Χαλικόρρεμα και συνέδεε παλιότερα τον Τόρνο με την Καστανιά. Κατασκευάστηκε από τον Κρικελλιώτη μάστορα Γκούμα το 1936 και είναι μονότοξο με κλίση της ράχης προς τα δύο του αντερείσματα . Σε όλο του το μήκος και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν προστατευτικά τοιχία, ενώ η θεμελίωσή του έχει γίνει πάνω σε βράχια στο στενότερο σημείο της περιοχής. Δίπλα του, βρίσκονται τα χαλάσματα του παλιού «νερόμυλου του Μάρκου».
Από τους παλιούς κατοίκους του χωριού, η περιοχή αυτή θεωρούνταν «νεραϊδότοπος», όπως άλλωστε και αρκετές τοποθεσίες γεφυριών στην Ευρυτανία και για το λόγο αυτό, ή απέφευγαν να περάσουν βράδυ από κει ή πέρναγαν γρήγορα και χωρίς να μιλάνε.
Σήμερα, για να επισκεφθεί κάποιος το μέρος του γεφυριού, πρέπει να κατέβει προς το Χαλικόρρεμα, από το δρόμο Τόρνου – Καστανιάς ακολουθώντας ένα μονοπάτι που ξεκινάει από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Η περιοχή του γεφυριού είναι εντυπωσιακή, αλλά και αρκετά σκοτεινή, από τα τεράστια πλατάνια που σκιάζουν το μέρος. Από κάτω, το γεφύρι φαντάζει μεγαλόπρεπο μέσα στα μούσκλια και τα βρύα που καλύπτουν όλο τον γύρω τόπο. Το βουητό του νερού μαζί με το μυστηριακό τοπίο της χαράδρας δημιουργούν αναπόφευκτα την εντύπωση ότι οι νεράιδες των παλιών καιρών, κάπου εκεί γύρω καραδοκούν, ακόμα και τώρα, να κλέψουν τη λαλιά του ανυποψίαστου διαβάτη.

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 16,60 , πλάτος: 2,10 , ύψος: 10,60 , ύψος καμάρας: 4,50 , άνοιγμα καμάρας: 6,00 , κατεύθυνση: Α-Δ , υψόμετρο: 780 , γεωγραφικό ύψος: 38ο44'14.56''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο40'32.02''Ε .