ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΑ ΒΑΡΚΑ ΤΗΣ ΡΩΣΚΑΣ.


Πρόκειται για το νεότερο γεφύρι της Ευρυτανίας. Χτίστηκε στο Αντχαλόρεμα της Ρωσκάς, είναι μονότοξο και ένωνε παλιότερα το χωριό με τον Πρόδρομο. Κατασκευάστηκε το 1957 με χρηματοδότηση της νομαρχίας και της κοινότητας και στοίχισε σαράντα πέντε χιλιάδες δρχ. Το όνομα Βαρκά το πήρε από την ομώνυμη περιοχή, στην οποία είναι χτισμένο. Πριν το 1957, υπήρχε στο ίδιο σημείο ξύλινο γεφύρι, που γκρεμιζόταν όμως κάθε τόσο από τις κατεβασιές του χειμάρρου κι έτσι αποφασίστηκε η κατασκευή πέτρινου γεφυριού.

Στην κατασκευή πήραν μέρος αρκετοί κάτοικοι του χωριού υπό τις οδηγίες του ντόπιου μάστορα Βαγγέλη Μυζήθρα. Σαν εργάτης, δούλεψε στο γεφύρι και ο κ. Γιώργος Βάρσος, ο οποίος με τον κ. Δημήτριο Παναγιωτόπουλο, που τότε είχε μουλάρια για μεταφορές και κουβάλησε τα υλικά για το γεφύρι, έδωσαν τις πληροφορίες αυτές.

Το γεφύρι σαν κτίσμα είναι απλό, με ελαφρά κυρτή ράχη, χωρίς ακράδες και πεζούλια. Ο διάδρομός του γέρνει από τα πλάγια προς τα μέσα κι απ΄ τις δύο πλευρές, είναι δε στερεωμένο πάνω σε δύο αντικριστούς βράχους. Κάτω από το ανατολικό πόδι του γεφυριού βρίσκονται ακόμα και σήμερα πακτωμένα στην λιθοδομή, μερικά κομμάτια απ΄ τα καδρόνια των υποστηριγμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του.

Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει όποιος θέλει να φτάσει στο γεφύρι, ξεκινάει από την εκκλησία της Ρωσκάς. Κατηφορίζουμε τον κεντρικό δρόμο του χωριού και στα σαράντα μέτρα παίρνουμε τον πρώτο αριστερό τσιμεντένιο στην αρχή δρόμο, που οδηγεί ανατολικά. Περνώντας ανάμεσα από σπίτια και κτήματα φτάνουμε μετά από διακόσια μέτρα σε μία βρύση με πέτρινη κούπα. Εκεί, αρχίζουν δύο μονοπάτια, που οδηγούν και τα δύο στο γεφύρι. Το κάτω μονοπάτι περνάει παράλληλα με το αρδευτικό αυλάκι του χωριού, περπατώντας για δέκα λεπτά συναντάμε ένα εικονοστάσι. Σ’ αυτό το σημείο, κατηφορίζουμε προς το ποταμάκι για εκατό μέτρα. Το τοπίο στα Βαρκά, όπως λέγετε η περιοχή, είναι μοναδικό. Κάτω από το γεφύρι, το νερό έχει λαξεύσει το βράχο κι έχει σχηματιστεί ένας πούντος, όπως λέμε τα βαθιά σημεία των ποταμών, με βάθος γύρω στα τρία μέτρα. Μετά, το νερό οδηγείται ανάμεσα στα βράχια σε συνεχείς καταπτώσεις κι έτσι σχηματίζει άλλες τέσσερις λιμνούλες, πιο ρηχές. Το τοπίο με τις λιμνούλες και από πάνω τους το γεφύρι να στεφανώνει την ποταμιά, είναι μοναδικό και γι’ αυτό αξίζει ο επισκέπτης να φτάσει ως εκεί.

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 8,00 , πλάτος: 1,70 , ύψος: 7,00 , ύψος καμάρας: 0,60 , άνοιγμα καμάρας: 4,90 , κατεύθυνση: Α-Δ , υψόμετρο: 950 .