ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΑ ΣΥΡΚΑΙΪΚΑ ΤΗΣ ΦΟΥΡΝΑΣ .

Πρόκειται για μία μικρή καμάρα κάτω από τα τελευταία σπίτια της Φουρνάς στον Φουρνιώτη ποταμό και κοντά στην εκβολή του Μαυρομύτικου ρέματος σ΄ αυτόν . Το μεγαλύτερο μέρος του γεφυριού είναι χαμένο μέσα στα χαλίκια του ποταμού κι έτσι φαίνεται μόνο το πάνω μέρος του τόξου του . Η διάβασή του είναι κατηφορική προς τη μία πλευρά και δεν έχει καθόλου προστατευτικά τοιχία ή ακράδες . Το μονοπάτι που πέρναγε από πάνω του συνέδεε παλιότερα τη Φουρνά με το Κλειτσό .
Το 1995 έπαθε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή η αριστερή του πλευρά , από μία κατεβασιά του Φουρνιώτη . Οι ντόπιοι όμως το επισκεύασαν αμέσως με τσιμέντο και σίδερα κι έτσι σήμερα είναι το μισό πετρόχτιστο και το υπόλοιπο μισό τσιμεντένιο . Το 2012 επίσης, έγινε εκβάθυνση της κοίτης του ρέματος με μπολντόζες, απομακρύνοντας τα φερτά υλικά που είχαν καλύψει κατά το ήμισυ το γεφύρι. Έτσι πλέον είναι ορατό στο σύνολό του.
Για να πάμε στο γεφύρι στα Συρκαίϊκα , παίρνουμε το δρόμο της Φουρνάς για τον Κλειτσό και μόλις περάσουμε το Μαυρομύτικο ρέμα αφήνουμε την άσφαλτο και από τον χωματόδρομο που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη , κατηφορίζουμε παράλληλα με το ρέμα μέχρι την συμβολή του με τον Φουρνιώτη. Από εκεί , ανηφορίζουμε αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού για εκατό περίπου μέτρα και βρίσκουμε το Συρούκι κοντά στην δεξιά όχθη . Στο γεφυράκι οδηγούν επίσης , δύο μονοπάτια που ξεκινούν μέσα από τη Φουρνά , μέσω των οποίων μπορούμε και να επιστρέψουμε .
-->
Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 12,50 , πλάτος: 2,35 , ύψος: 1,40 , ύψος καμάρας: 0,70 , άνοιγμα καμάρας: 4,20 , κατεύθυνση: ΒΑ-ΝΔ , υψόμετρο: 760 , γεωγραφικό ύψος: 39ο03'43.13''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο52'20.65''Ε .

* Το γεφύρι αυτό παλιότερα αναφερόταν ως ''Συρούκι''. Στη Φουρνά όμως αναφέρεται ως ''γεφύρι στα Συρκαίϊκα''. Συνεπώς την ονομασία αυτή θα υιοθετήσουμε.