ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΒΑΣΑΡΑ.

    Στη περιοχή του οικισμού Καρβασαράς και στην εκβολή του Μυρισιώτικου (Μαραθιώτικου) ρέματος στον Αγραφιώτη, βρισκόταν μια μικρή καμάρα, που γεφύρωνε το ρέμα και βοηθούσε τους ντόπιους στις μετακινήσεις τους από το Μοναστηράκι και τη Βαρβαριάδα προς τα Άγραφα.
    Από το γεφυράκι αυτό σήμερα δεν σώζεται τίποτα. Το μονοπάτι που φτάνει στο Μυρισιώτικο ρέμα από την πλευρά της Βαρβαριάδας, είναι ένα υπέροχο δείγμα οδοποιίας της προ του αυτοκινήτου εποχής, τότε που έπρεπε πέρα από την ασφάλεια η στράτα να προσφέρει ομαλές κλήσεις, ικανό πλάτος, σύντομη διαδρομή. Το μονοπάτι αυτό λοιπόν είναι λαξευμένο στον συμπαγή βράχο της περιοχής και φτάνει ακριβώς μέχρι το σημείο που βρισκόταν το γεφύρι, συνεχίζει δε στην αντίπερα όχθη, με την ίδια ακριβώς τεχνοτροπία και λογική. Από τη μεριά των Αγράφων όμως η κατασκευή σύγχρονων δρόμων και τσιμεντένιων γεφυρών, το έχουν καταστρέψει τελείως, αφήνοντας μόνο λίγα εκατοστά για να βλέπουμε που ακριβώς ήταν. Το μικρό αυτό διάστημα, μαζί με το αντικρινό μονοπάτι, καταλήγουν σε ύψος πέντε μέτρων περίπου από την κοίτη του ρέματος, δίνοντάς μας επακριβώς τη θέση θεμελίωσης του κτίσματος, αλλά και τις πιθανές διαστάσεις του. Έτσι αντιλαμβανόμαστε πως επρόκειτο για ένα γεφυράκι απροσδιορίστου σχήματος, μήκους 5 μ. και ύψους από την κοίτη επίσης 5 μ. , το οποίο κατέρρευσε σε άγνωστη ημερομηνία. Στο σημείο αυτό σήμερα υπάρχει μεταλλική γέφυρα, που αντικατέστησε παλιότερη ξύλινη.
    Την ύπαρξη του γεφυριού εκτός της μαρτυρίας των ντόπιων, μαρτυράει και ο περιηγητής Alfrend Philipsson 32 που οδοιπορώντας το 1893 κατεβαίνει από το Μοναστηράκι στον Αγραφιώτη, περνάει μέσα από το νερό, και ακολουθεί την όχθη προς τα πάνω, από τη μεριά του Μάραθου, κατευθυνόμενος προς τα Άγραφα. Γράφει: ''Βρισκόμαστε τώρα στην στράτα, που οδηγεί από τα Άγραφα στην αριστερή όχθη του ποταμού προς Κεράσοβο, Καρπενήσι και Αιτωλία. Μας οδηγεί κατά μήκος του ανατολικού αντερείσματος της κοιλάδας διαμέσου πυκνού δάσους, σταθερά πάνω σε πολύχρωμον κερατόλιθο. Ένα παρακλάδι του ρέματος που κατεβαίνει από το χωριό Μιρύσι, το διασχίζουμε πάνω από μια παλιά πέτρινη γέφυρα''

Στοιχεία γεφυριού:
Κατεύθυνση: ΒΑ-ΝΔ, υψόμετρο: 440, γεωγραφικό ύψος: 39ο05'23,46''Β, γεωγραφικό πλάτος: 21ο36'09,59''Ε.

- -

32. Από το βιβλίο: Philippson Alfred, Thessalien und EpirusReisen und forschungen im Nőrdlichen Griechenland, Berlin 1897. [Μετάφραση Αριστείδης Ν. Σφέικος: Θεσσαλία και Ήπειρος. Ταξίδια και εξερευνήσεις στην Βόρεια Ελλάδα, εκ. Φ.Ι.ΛΟ.ΣΤρικάλων, 2014, 400]. σελ. 286  . Το απόσπασμα παραχώρησε ευγενικά ο κ. Σπ. Μαντάς.