ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΝΗΦΟΡΑΣ.

Μέσα στην κοίτη του Αγραφιώτη και στο σημείο που εκβάλλει σ΄αυτόν το ρέμα της Φτέρης στην περιοχή Τζώρτια , βρίσκεται το γεφύρι της Ανηφόρας, που πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο συνοικισμό που είναι εκεί κοντά . Είναι μονότοξο, με καμπύλη ράχη που είναι προστατευμένη και από τις δύο πλευρές της με πεζούλια ύψους σαράντα πέντε εκατοστών.
Σε παλιότερες εποχές, εξυπηρετούσε τους περαστικούς από Επινιανά προς Μοναστηράκι και Βαρβαριάδα . Είναι χτισμένο σε μια όμορφη περιοχή ,, ανάμεσα σε δύο βράχους και δίπλα σε έναν νερόμυλο, ερειπωμένο πλέον όπως μαρτυρούν οι σκορπισμένες μυλόπετρες και το εγκαταλελειμμένο σπιτάκι του μυλωνά .
Για να το επισκεφθούμε, μας προσφέρονται δύο δρόμοι. Ο ένας ξεκινάει από τη νέα γέφυρα του συνοικισμού Καρβασαράς. Στην αριστερή όχθη του Αγραφιώτη, υπάρχει ένα μονοπάτι που ακολουθώντας κατεύθυνση προς βορρά και αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού, οδηγεί μετά από μισής ώρας πεζοπορία στο γεφύρι της Ανηφόρας. Ο άλλος τρόπος προσέγγισης του γεφυριού της Ανηφόρας, είναι να περπατήσουμε από τη γέφυρα του Καρβασαρά , μέσα στην κοίτη του Αγραφιώτη και για μισή ώρα περίπου.
Όμως, η δυσκολία της διαδρομής αυτής είναι ότι, λόγω των διαδοχικών μαιάνδρων του ποταμού, αναγκαζόμαστε να μπαίνουμε μέσα στο νερό συχνά, το ύψος του οποίου δεν είναι μεγάλο ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, μετά την επίσκεψη στο γεφύρι και πάντα μέσα απ’ το ποτάμι, μπορούμε να φτάσουμε στην «Τρύπα του Αγραφιώτη».

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 9,50 , πλάτος: 2,00 , ύψος: 2,60 , ύψος καμάρας: 2,00 , άνοιγμα καμάρας: 5,00 , κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 470 , γεωγραφικό ύψος: 39ο06'33.46''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο36'12.44''Ε .