ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ .

Όπως και για το γεφύρι του Τσουμή, τίποτα δε θυμίζει σήμερα την ύπαρξη αυτού του γεφυριού στη θέση αυτή. Το μοναδικό στοιχείο που γνωρίζαμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, ήταν ότι καταστράφηκε από κατεβασιά προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε όμως και έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες * βρέθηκε μια φωτογραφία του 1890, όπου απεικονιζόταν η όψη του γεφυριού. Στη φωτογραφία λοιπόν αυτή παρατηρούμε το σχήμα και τις διαστάσεις του γεφυριού, καθώς και την περιοχή θεμελίωσης του.
Στις μέρες μας, σώζονται μόνο τα μονοπάτια που οδηγούσαν στο γεφύρι, απέναντι από τον οικισμό της Κωνσταντίνας και κάτω από τον βράχο του «Αγά». 31
--
* Τη δεκαετία του 1890 ο Άγγλος καθηγητής και περιηγητής  William J. Woodhouse σε ταξίδι του στη περιοχή αποτύπωσε φωτογραφικά κάποια γεφύρια, που στις μέρες μας ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν, επειδή πλέον έχουν γκρεμιστεί. Μετά από επισταμένη όμως εργασία και αναζήτηση του Σπύρου Μαντά στο διαδίκτυο, έγινε δυνατό να αναγνωριστεί το γεφύρι της Κωνσταντίνας από τον Ευρυτάνα Νίκο Μπαλωμένο, λόγω του φόντου της φωτογραφίας που εμφάνιζε το σχήμα των κορυφών του βράχου του Αγά.
31. Ο βράχος του Αγά βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Στύλος του Μάραθου. Η παράδοση λέει ότι σε εκείνο το μέρος, οι κάτοικοι ρίξανε υδράργυρο, έτσι ώστε να βυθιστεί και να μην μπορέσει ο αγάς της περιοχής να κλέψει τα κορίτσια του χωριού. Πράγματι, η τοποθεσία αυτή σήμερα είναι σαν να έχει υποστεί καθίζηση.
Photo: William J. Woodhouse.
Μουσείο Nicholson