ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ.

Το γεφύρι αυτό βρίσκεται κάτω από το δρόμο Καρπενησίου - Αγ. Νικολάου, στο σημείο που αυτός περνάει πάνω από τον Καρπενησιώτη. Είναι μονότοξο με επίπεδη διάβαση και κατασκευάστηκε το 1904. Μόλις πριν από εκείνη τη χρονιά, είχε αρχίσει η διάνοιξη του δρόμου που θα συνέδεε τη Λαμία με το Καρπενήσι, με σκοπό να μετακινούνται ευκολότερα τα Ελληνικά στρατεύματα στη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά της Τουρκοκρατούμενης ακόμα Ηπείρου. 1 Για τη γεφύρωση λοιπόν του Καρπενησιώτη ποταμού, κατασκευάστηκε το γεφύρι του Καλόγερου. Η ιδέα και οι πρώτες ενέργειες για την κατασκευή του δρόμου, του τόσο αναγκαίου για την επιβίωση και προκοπή του τόπου μας ακόμα και σήμερα, ανήκει στον Ευρυτάνα πολιτικό Γεώργιο Ζηνόπουλο (1831 - 1886). Ο δρόμος άρχισε να ανοίγεται το 1881 επί κυβερνήσεως Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου και παράλληλα με την πρόοδο των εργασιών διάνοιξης , κατασκευάζονταν και τα τεχνικά έργα του δρόμου, στα οποία περιλαμβανόταν και το γεφύρι αυτό. Στην προοπτική δε ότι ο δρόμος θα ήταν αμαξιτός, οφείλεται και το σχήμα του γεφυριού με την επίπεδη ράχη.
Το γεφύρι του Καλόγερου δεν έχει χτιστεί με σχιστόλιθους, όπως συνήθως χτίζονταν τα γεφύρια στον τόπο μας, αλλά με τον σκούρο συμπαγή ψαμμίτη της περιοχής. Με τη πέτρα αυτή, η οποία είναι εύκολη στο πελέκημα, σχηματίστηκαν τα ογκώδη και εντυπωσιακά αγκωνάρια των βάσεών του αλλά και του τόξου. Το τόξο έχει σχήμα ελλειπτικό και στην κορυφή του δυτικού τμήματός του, στο κλειδί του γεφυριού, είναι χαραγμένη η χρονολογία κατασκευής του, «1904».
Από το πλάτος του γεφυριού, μπορούμε να συμπεράνουμε πόσο ήταν και το πλάτος του δρόμου για την Λαμία στην πρώτη του μορφή. Με τις αυξανόμενες όμως ανάγκες για καλύτερο και πλατύτερο δρόμο, γύρω στο 1965, έγινε επικάλυψη του γεφυριού με μπετόν και ουσιαστικά κατασκευάστηκε μία γέφυρα από μπετόν πάνω στο παλιό γεφύρι. Από τότε, δεν είναι ορατό πλέον το ανατολικό μέρος του, ενώ έχει χαθεί ουσιαστικά από την κοινή θέα και όλο το κτίσμα. Για να το δούμε σήμερα, πρέπει να κατεβούμε μέσα στη κοίτη του Καρπενησιώτη και να περάσουμε κάτω από το δρόμο, τις εποχές που έχει λίγο νερό το ποτάμι.
Το όνομά του το γεφύρι το πήρε από τον καλόγερο Καρφή που είχε ένα διπλανό κτήμα. Η περιοχή λέγεται Παλιοκόπρι και ανήκει στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου (Λάσπης ).
--
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
1. Τα αποκαλυπτήρια της εν Καρπενησίω προτομής του Γεωργίου Ζηνόπουλου (2 Νοεμβρίου 1969)
-->
Στοιχεία γεφυριού :
Μήκος : 20,50 , πλάτος: 5,30 , ύψος: 4,80, ύψος καμάρας: 3,00, άνοιγμα καμάρας: 13,00 , κατεύθυνση: ΝΑ-ΒΔ, υψόμετρο: 870, γεωγραφικό ύψος: 38ο 54'11.97''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο50'35.32''Ε .