ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ Τ’ ΜΥΛ’ ( ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ ) ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ.

Το γεφύρι του μύλου είναι χτισμένο πάνω στο Μοναστηριώτικο ρέμα και βρίσκεται δίπλα σε έναν από τους νερόμυλους του χωριού Μοναστηράκι Αγράφων, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Είναι μία μονότοξη μικρή καμάρα με επίπεδη ράχη που προστατεύεται με δύο πέτρινα κράσπεδα και από τις δύο της πλευρές ύψους είκοσι εκατοστών και που εξυπηρετούσε παλιότερα την μετάβαση από το χωριό προς τους συνοικισμούς Άγιο Νικόλαο, Αγραπιδιά και Κεφαλόβρυσο.
Σήμερα, δεν χρησιμοποιείται πλέον αλλά στέκει δίπλα στον δρόμο και στον παλιό μισογκρεμισμένο μύλο, μέσα στις πέτρες που έριξαν πάνω του οι μπουλντόζες, στην διάρκεια των εργασιών για την διάνοιξη του νέου δρόμου.
Το πότε χτίστηκε δεν είναι γνωστό, σώζεται όμως μία μαρτυρία ότι το κατασκεύασαν Τζουμερκιώτες μαστόροι και μάλιστα ότι στις εργασίες έλαβε μέρος και ο κάτοικος του χωριού Στέλιος Γ. Σαγρής. 21 Δίπλα στο γεφύρι και στο νερόμυλο, υπήρχαν οι νεροτριβές και τα μαντάνια του Βασιλείου Κων. Τόλη, τα ερείπιά τους τα συναντάμε ακόμα και σήμερα. 22
Η επίσκεψη στο γεφύρι του μύλου είναι εύκολη, αρκεί από το Μοναστηράκι να ακολουθήσουμε τον νέο δρόμο που κατεβαίνει προς την ρεματιά . Αφήνοντας πίσω τα τελευταία σπίτια του χωριού και δίπλα στο δρόμο, θα δούμε το γεφύρι.
--
21. Γεωργίου Κων. Χρυσικού: «Το χωριό μου Μοναστηράκι Αγράφων Ευρυτανίας», Σελ. 94
22. Ομοίως, Σελ. 79

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 7,00 , πλάτος: 3,00 , ύψος: 3,00 , ύψος καμάρας: 2,30 , άνοιγμα καμάρας: 5,00 , κατεύθυνση: ΒΑ-ΝΔ , υψόμετρο: 660 , γεωγραφικό ύψος: 39ο05'04.53''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο34'52.78''Ε .