Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ .

Η κοιλάδα του ποταμού Αγραφιώτη, είναι η τρίτη κατά σειρά περιοχή της Ευρυτανίας . Τα βουνά που την οριοθετούν είναι: Ανατολικά τα βουνά που στέκονται σαν δυτικά όρια της κοιλάδας του Μέγδοβα, δυτικά το Ντελιδίμι (2.163), η Φτέρη (2.128), η Λιάκουρα (2.043), ο Καλόγηρος (1.716), η Φούρκα (1.570), η Νεραϊδοράχη (1.070) και ο Πρ. Ηλίας (765).
Μέσα στη κοιλάδα του Αγραφιώτη, βρίσκονται τα χωριά Τροβάτο, Βραγγιανά, Τρίδεντρο, Νεράϊδα, Πετράλωνα, Άγραφα, Επινιανά, Μάραθος, Μοναστηράκι, Κρέντη, Κερασοχώρι, Νεοχώρι, Παλιοχώρι και Αγ. Γεώργιος.
Ο Αγραφιώτης πηγάζει από τα βουνά Ντελιδίμι, Αφορισμένη, Νιάλα και Βουτσικάκι και αφού διανύσει απόσταση τριάντα (30) περίπου χιλιομέτρων , εκβάλλει στη λίμνη των Κρεμαστών. Πολλοί είναι οι χείμαρροι και τα μικρά ποτάμια που χύνονται σ΄ αυτόν, όπως το ρέμα της Κουστέσας, το Βραγγιανίτικο ρέμα το Ασπρόρεμα, το Σπορόρρεμα, το ρέμα της Φτέρης, το Μυρισιώτικο ρέμα, το ρέμα του Μοναστηρακίου ή Μοναστηριώτης, το Σελιώτικο ρέμα, το ρέμα Λογγούλες, το Σαραντόρεμμα, το ρέμα της Κουφαρίτας κ.ά.
Μέσα σ’ αυτό το ποτάμιο πλέγμα, προβάλλουν σαν κινηματογραφικά στιγμιότυπα τοπία μοναδικής γήινης ομορφιάς, απ’ αυτά ίσως το ομορφότερο είναι το επονομαζόμενο και «Τρύπα του Αγραφιώτη». 1
Στην περιοχή αυτή, τα γεφύρια που συναντάμε είναι: του Μανώλη, της Ανηφόρας, το Πετρογέφυρο, του Κακού, των Βραγγιανών (Μεγάλη καμάρα), τ’ Μύλ’ (του Μύλου), το Ψηλό γεφύρι, του Τρίδεντρου και τα πεσμένα στη διασταύρωση για Επινιανά, της Κωνσταντίνας, του Καρβασαρά και του Τσουμή .
--
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:

1. Η Τρύπα του Αγραφιώτη βρίσκεται ανάμεσα στα Χωριά Άγραφα και Μοναστηράκι. Είναι μία χαράδρα που σχηματίζουν τα βουνά Κόφτρα (1.508μ.) και Κέδρα (1.404μ.), με βάθος 180μ. και μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο. Χαρακτηρίζεται από τα κάθετα πρανή, πάνω στα οποία κυλάνε νερά, τα οποία με τα άλατα που εναποθέτουν, σχηματίζουν εκτεταμένα πορώδη πετρώματα – πουρία . Στην περιοχή, έχει αναφερθεί πιθανή ύπαρξη βίδρας. Στο στενότερο σημείο της Τρύπας, η ΔΕΗ έκανε έρευνες για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος. Ευτυχώς, όμως, δεν βρήκε τα πετρώματα αρκετά στέρεα.. Κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί «μνημείο φυσικού κάλλους».