Η ΚΑΜΑΡΑ ΚΛΑΥΣΙΟΥ.

Το γεφύρι στο Κλαψί είναι γνωστό με το όνομα Καμάρα. ή Μαντανιάρη. Είναι χτισμένο από την εποχή της τουρκοκρατίας, πάνω στο Μουζελιώτικο ρέμα, στην περιοχή Μπακογιαννέϊκα και στο δρόμο από Κλαψί προς το συνοικισμό Κουμπουρέϊκα.. Δίπλα στο γεφύρι, βρίσκονται ο νερόμυλος του Δημητρίου Ξεκάρφωτου ή Τσατρομήτσου, ο οποίος δεν λειτουργεί πλέον, και το εγκαταλελειμμένο σπίτι του ίδιου με τις πεζούλες και τους κήπους του ρημαγμένους από το χρόνο. Παλιότερα, δίπλα στο μύλο λειτουργούσαν νεροτριβές και μαντάνια. 6 Η περιοχή αυτή με το γεφύρι και το νερόμυλο, είναι μία από τις ομορφότερες του χωριού, ιδανικό μέρος για βόλτα συνδυαζόμενο μάλιστα με μία επίσκεψη στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αϊ Λεωνίδη.
Αυτό το γεφυράκι με τις μικρές διαστάσεις, είναι το μοναδικό πέρασμα του ποταμού στην περιοχή και για τον λόγο αυτό είναι πολύ χρήσιμο. Ο μόνος κίνδυνος που απειλεί την ύπαρξή του προέρχεται από τις ρίζες του κισσού που έχει απλωθεί πάνω στον κορμό του. Σε όλο το μήκος της ράχης του και από τις δύο πλευρές υπάρχουν πέτρινα πεζούλια, τα οποία έχουν επενδυθεί με τσιμέντο πρόσφατα.
Για να φτάσει κάποιος στην Καμάρα, πρέπει πρώτα να κατέβει από την πλατεία του χωριού στον κάτω δρόμο που οδηγεί στον Άι Λεωνίδη και να προχωρήσει αριστερά. Εκεί, βρίσκει ένα μεγάλο εικονοστάσι του 1934, το προσπερνά και ακολουθώντας ένα όμορφο καλντερίμι αρχίζει να κατεβαίνει προς το ποτάμι. Η κατάβαση γίνεται γραφικότερη αν η ματιά του επισκέπτη σταθεί στις μικρές καμαρούλες που σκεπάζουν τα αυλάκια κάτω από το μονοπάτι. Όλη η διαδρομή διαρκεί περίπου δεκαπέντε λεπτά.
--
6. Δημ. Ι. Φαλλή: «Κάλιον Ευρυτανίας»

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 13,50 , πλάτος: 2,00 , ύψος: 4,40 , ύψος καμάρας: 3,70 , άνοιγμα καμάρας: 9,00 , κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 720 , γεωγραφικό ύψος: 38ο51'48.82''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο45'55.98''Ε .