ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΞΕΡΟΛΥΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ.

Το γεφύρι του Ξερολύκου είναι χτισμένο πάνω στον Καρπενησιώτη, μεταξύ των Κορυσχάδων και του βουνού Κόνισκος, στην περιοχή Καμάρες. Στην αρχική του μορφή ήταν δίτοξο, αλλά η μία του καμάρα έπεσε, άγνωστο το πότε και το πώς, κι έμεινε μόνο η μία.
Το όνομά του το πήρε από την οικογένεια των Κορυσχάδων, Ξερολύκου που χρηματοδότησε την κατασκευή του περί το 1700 ενώ, μέχρι το 1818 που χτίστηκε το γεφύρι του Δεσπότη, ήταν το μοναδικό πέρασμα του ποταμού στην ανατολική ποταμιά. Η ίδια οικογένεια, είχε πολύπλευρη προσφορά στα κοινά του χωριού, αφού χρηματοδότησε και άλλα έργα, όπως την κατασκευή των αρδευτικών αυλακών στη θέση Χαβούζα . 5
Το γεφυράκι είναι από τα πιο όμορφα που βρίσκουμε στην περιοχή, με ένα απέριττο λιτό τόξο και απαλές κλίσεις στις προσβάσεις του.
Όμως, η κατάστασή του σήμερα δεν είναι καλή. Η μία του πρόσβαση προς τον Κόνισκο έχει διαβρωθεί και το καλντερίμι της ράχης του έχει ξηλωθεί. Το τοπικό Δασαρχείο είχε κάνει μία επισκευή το 1996 στα σημεία που είχε τις πιο πολλές φθορές, αλλά η κατεβασιά του 1997, η οποία ευθύνεται για την καταστροφή του γεφυριού του Δεσπότη, δημιούργησε νέα προβλήματα. Το βασικότερο από αυτά είναι τα τρία μεγάλα πλατάνια που έχουν ακουμπήσει επάνω στον κορμό του και σχεδόν έχουν γίνει ένα με αυτό. Τα δέντρα εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του όγκου τους, επιβαρύνουν την ήδη κακή του κατάσταση.
Ο επισκέπτης, μπορεί να ακολουθήσει το ρου του Καρπενησιώτη, από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του Καρπενησίου, μέσα από τα χωράφια και για είκοσι λεπτά περίπου. Όταν φτάσει στην περιοχή του γεφυριού, μπορεί να επιστρέψει είτε από το χωμάτινο δρόμο που ξεκινά από τη δεξιά πρόσβασή του και ανεβαίνει στην άσφαλτο απέναντι από τις Κορυσχάδες, είτε από το μονοπάτι που ξεκινάει από το αριστερό μέρος του γεφυριού προς τον Κόνισκο και με κατεύθυνση το Κεφαλόβρυσο.
--
5. Κ. Α. Σαρρή: «Χρονικό Κορυσχάδων», Σελ . 297
Για την οικογένεια Ξερολύκου αναφέρεται: «Ήταν 2 αδέλφια . Είχαν χάνι στο Ήπ της Κωνσταντινούπολης. Λέγουν ότι μια καμήλα αρσενική ξέκοψε από τη συνοδεία και πήγε στο χάνι τους. Αυτοί πήραν τις λίρες που ήταν στο φορτίο και σκότωσαν την γκαμήλα σε άλλο χωριό. Οι Τούρκοι κρέμασαν κόσμο σε κείνο το χωριό. Οι Ξερολυκαίοι έκρυψαν τα χρήματα και μετά από χρόνια τα έφεραν στο χωριό μας. Με αυτά κατασκεύασαν το αυλάκι της Χαβούζας ... Επίσης έχτισαν τη δίδυμη πέτρινη γέφυρα στο ποτάμι, με δύο τόξα. Γι’ αυτό η περιοχή λέγεται Καμάρες ή Γεφύρια.. Πρώτα στη θέση αυτή ήταν η εκβολή του ρέματος που περνούσε από το μετέπειτα καλύβι του Τσιτούρη. Τη μία καμάρα την πείρε το ποτάμι σε μεγάλη κατεβασιά.
Οι Ξερολικαίοι κατοικούσαν στα πεζούλια όπου μετά ήταν το σπίτι του Κτούζα – Ζαχαρόπουλου. Τα κήπια στα πεζούλια λέγονται μέχρι σήμερα Ξερολυκάδες. Λέγουν ότι ο ένας των αδερφών είχε ερωμένη την γυναίκα του άλλου. Συνεργασθέντες οι εραστές σκότωσαν τον αδελφό στην Κριτσελέϊκη λάκα στον Κόνισκο και τα γελάδια ήρθαν με το ζυγό στην ποταμιά. Γράφηκε και σχετικό τραγούδι που τόλεγαν αργότερα. Εκεί στον Κόνισκο φωσφόριζε αργότερα και είπαν ότι βρικολάκιασε. Πήραν τον παπά και βραστό νερό σε καζάνι, κατά τα τότε έθιμα, και πήγαν για να εξορκίσουν. Αποκαλύφθηκε το έγκλημα και είρθε η Τούρκικη αστυνομία για τη σύλληψη αλλά αυτοί είχαν φύγει. Πήραν οι Τούρκοι ένα φέσι με χρυσές λίρες που βρήκαν στο σπίτι και τη μοιρασιά τους αλληλοεξοντώθηκαν στο πηγάδι της Μεσαμπελιάς».

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 24,00 , πλάτος: 2,00 , ύψος: 4,00 , ύψος καμάρας: 3,60 , άνοιγμα καμάρας: 16,00 , κατεύθυνση: Α-Δ , υψόμετρο: 700 , γεωγραφικό ύψος: 38ο53'31.57''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο46'07.71''Ε .