ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΗΣ ΒΕΛΑΩΡΑΣ.

Το γεφυράκι αυτό, από τα πιο μικρά της Ευρυτανίας, βρίσκεται σε μία περιοχή όπου μόνο γεφύρι δεν περιμένει κάποιος να συναντήσει. Είναι χτισμένο σε μια βραχώδη πλαγιά και όχι στο στενό πέρασμα ενός ρέματος. Απλώς εκεί, κατά τους χειμερινούς μήνες, σχηματίζεται ο ορμητικός χείμαρρος Κακαβούλα. Το ρεματάκι αυτό, που τις υπόλοιπες εποχές είναι τελείως στεγνό, στεκόταν πάντα εμπόδιο στις μετακινήσεις των κατοίκων της Βελαώρας προς τους δύο νερόμυλους του χωριού, που βρίσκονται στον ποταμό Γρανιτσιώτη, αλλά και στους ταξιδιώτες προς την Γρανίτσα και τα Τοπόλιανα, από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ακόμα, εποχή κατά την οποία τοποθετείται η κατασκευή του. Το χτίσανε τότε τα περιφερόμενα στην περιοχή Ηπειρώτικα μπουλούκια.
Το κτίσμα είναι μία όμορφη μικρή καμάρα με κυρτή ράχη χωρίς ακράδες και πεζούλια, που το 1989 επισκευάστηκε με τσιμέντο, επέμβαση που έχει αλλοιώσει την αρχική της μορφή. Πάνω της ρίζωσε ένα μεγάλο πουρνάρι που πρόλαβε να επιφέρει αρκετές φθορές με τις ρίζες του, πριν το κόψουν οι ντόπιοι και αρμολογήσουν στη συνέχεια την λιθοδομή. Είναι χτισμένο με πέτρες της περιοχής πάνω στα αδιόρατα πέτρινα πρανή του ρέματος κατά τέτοιο τρόπο, που από μικρή απόσταση δεν μπορεί κάποιος να το εντοπίσει. Έτσι, για να το επισκεφθεί ο περιηγητής μάλλον πρέπει να οδηγηθεί εκεί από κάποιο ντόπιο. Πάντως, βρίσκεται κάτω απ’ το δρόμο Βελαώρας – Τοπολιάνων λίγο έξω απ’ το χωριό, σε έναν απ’ τους πολλούς χωματόδρομους που ξεκινούν απ’ την άσφαλτο προς τα δεξιά.

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 5,00 , πλάτος: 1,80 , ύψος: 2,40 , ύψος καμάρας: 1,00 , άνοιγμα καμάρας: 1,60 , κατεύθυνση: ΒΔ-ΝΑ , υψόμετρο: 420 , γεωγραφικό ύψος: 39ο02'26.78''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο27'07.09''Ε .