ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΛΥΒΑ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ.

Το γεφύρι του Κολυβά βρισκόταν χτισμένο λίγο πιο πάνω από το σημερινό γεφύρι της Τέμπλας κι ένωνε τις δύο όχθες του Αχελώου στο πιο στενό σημείο του ποταμού στην περιοχή Πάνω Πόρος ή Παλιογέφυρο . Σήμερα, μόνο οι δύο του βάσεις έχουν απομείνει για να θυμίζουν την παρουσία του. Το γεφύρι αυτό πρέπει να ήταν τεράστιο, αν κρίνουμε από τις ογκώδεις βάσεις του και το μεγάλο πλάτος του ποταμού, που στο σημείο αυτό είναι 27 μ. Κατά μία εκδοχή, το γεφύρι το κατασκεύασαν Βενετοί μαστόροι στην περιοχή Πόρος ανάμεσα στα Βρουβιανά του Βάλτου και την Δαφνούλα. 29
Οι δύο του βάσεις έχουν κωνικό σχήμα και είναι χτισμένες με τέσσερα έως πέντε επίπεδα, ώστε να αντέχουν την ορμή των νερών του Αχελώου. Τα μοναδικά στοιχεία που μπορούμε να αντλήσουμε σήμερα από τα ερείπια αυτά, είναι το πλάτος του γεφυριού που ήταν δυόμισι μέτρα και το ότι είχε προστατευτικά πεζούλια κι από τις δύο του πλευρές.
Η επίσκεψη στο χώρο του γεφυριού γίνεται ανεμπόδιστα από τον πρώτο χωματόδρομο που βρίσκουμε δεξιά περνώντας το γεφύρι της Τέμπλας προς το Βάλτο. Δίπλα στα ερείπια υπάρχουν σήμερα εγκατεστημένα δύο μεγάλα αντλιοστάσια.
--
29. Ο Φάνης Ζαχαράκης αναφέρει ότι το 1985 τον επισκέφθηκε ένας Ιταλός μηχανικός μαζί με έναν αστυνομικό της περιοχής και του ζήτησαν να τους βοηθήσει στον εντοπισμό του γεφυριού, την ύπαρξη του οποίου αυτός γνώριζε από ένα τυχαίο ανάγνωσμα σε Βενετσιάνικη βιβλιοθήκη. Όπως ανέφερε δε, το γεφύρι κατασκευάστηκε από Βενετούς και βοηθούσε το εμπόριο και τις μετακινήσεις της εποχής, λόγω του ότι ήταν το μοναδικό πέρασμα του Αχελώου.
Αυτό το γεγονός έχει και ιστορική βάση καθότι η περιοχή αυτή άλλαζε τακτικά χέρια, μεταξύ Τούρκων και Γαληνότατης Δημοκρατίας. Το μαρτυρά αυτό και η επιμονή και η σπουδή των Δόγηδων να αποκτήσουν ερείσματα στην περιοχή. Έτσι, κάποια στιγμή προσφέρανε δώρα στην NUESTA SINIORA DI TARNE, δηλαδή στην Παναγία της Τατάρνας, για να έχουν πρόσβαση στους μοναχούς και να τους αποσπούν πολύτιμες πληροφορίες.
-->
Στοιχεία γεφυριού :
Πλάτος: 2,50 , άνοιγμα καμάρας 27 μ., κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 280 , γεωγραφικό ύψος: 39ο06'27.66''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο25'47.68''Ε .