ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΑΦΕΣ.

Όταν λοιπόν συγκεντρώνονταν τα χρήματα που απαιτούνταν για το έργο, η κοινοτική επιτροπή, που είχε αναλάβει την προώθηση των εργασιών, ερχόταν σε επαφή με διάφορους μαστόρους που θα μπορούσαν να το κατασκευάσουν. Αν το έργο ήταν μικρό και η δουλειά εύκολη, συνεννοούνταν με ντόπιους τεχνίτες από τις γύρω περιοχές, αν υπήρχαν τέτοιοι τεχνίτες εκεί κοντά. Όταν όμως το γεφύρι που θα χτιζόταν ήταν μεγάλο και χρειάζονταν εξειδικευμένες γνώσεις, τότε μόνο μία λύση υπήρχε: να αποταθούν σε μαστόρους από τη γειτονική Ήπειρο.
Στης Ευρυτανία, υπάρχουν αξιόλογα γεφύρια που κατασκευάστηκαν από ντόπιους, όπως το Πάνω γεφύρι της Χρύσως , καθώς και πολλές μικρές καμάρες που δεν απαιτούσαν ιδιαίτερη πείρα. Τα πιο πολλά όμως από τα μεγάλα γεφύρια της περιοχής μας έχουν κατασκευασθεί από Ηπειρώτες μαστόρους που ήρθαν γι’ αυτό το σκοπό μέχρι τα μέρη μας . Η γνώση, εξάλλου, που είχαν οι Ηπειρώτες στο πελέκημα και το χτίσιμο της πέτρας είναι ονομαστή μέχρι και σήμερα .
Οι επαφές για το φτιάξιμο του γεφυριού άρχιζαν προς το τέλος του χειμώνα, τότε που οι μαστόροι λόγω των απρόσφορων καιρικών συνθηκών δεν μπορούσαν να δουλέψουν.