ΤΟ ΑΠΑΝΩ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΩΣ .

Ανηφορίζοντας το δρόμο για τη Χρύσω αφήνουμε πίσω μας το Κάτω Γεφύρι και μετά από λίγο φτάνουμε στη θέση ‘’Άγιος Σεραφείμ‘’. Ο δρόμος , περνώντας κάτω από τα απειλητικά κάθετα βράχια της πλαγιάς , διασχίζει μία ιδιαίτερα όμορφη
περιοχή και οδηγεί προς το χωριό . Εδώ συναντάμε το Απάνω Γεφύρι, δίπλα σε μια πέτρινη βρύση και κάτω από την εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ , που βρίσκεται σφηνωμένη μέσα σε ένα κοίλωμα του βράχου , αρκετά πάνω από τον δρόμο .
Το γεφύρι , χτισμένο πάνω από το Χρυσιώτικο ρέμα , είναι μονότοξο με καμπύλη ράχη , δαντελωμένη από δύο σειρές ακράδες . Παλιά ένωνε τη Χρύσω με την τοποθεσία Μάηχωράφι και το Παλιοχώρι , αφού πρώτα το μονοπάτι περνούσε από τα μαντάνια της περιοχής . Το 1993 έγινε επισκευή και αρμολόγημα στο γεφύρι με τσιμέντο , πράγμα που αλλοίωσε την μορφή του . Στην διάρκεια της επισκευής αυτής , έγιναν κι άλλες επεμβάσεις στην περιοχή , όπως η κατασκευή της πέτρινης βρύσης δίπλα στο γεφύρι , η αντιστήριξη του δρόμου με πέτρινο τοίχο , και η κατασκευή της εκκλησίας πάνω στον βράχο . Το αποτέλεσμα όμως δείχνει προχειρότητα και βιασύνη .
Στο Πάνω Γεφύρι , το Δεκέμβρη του ΄42 έγινε μία μάχη ανάμεσα στους αντάρτες της Χρύσως και τους Ιταλούς . Στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν έξι και τραυματίστηκαν είκοσι Ιταλοί . Στη συνέχεια , για αντίποινα οι κατακτητές κάψανε τη Χρύσω και εκτελέσανε τρεις κατοίκους του χωριού .

Στοιχεία γεφυριού :

Μήκος : 17,60 , πλάτος: 1,70 , ύψος: 7,00 , ύψος καμάρας: 3,00 , άνοιγμα καμάρας: 8,90 , κατεύθυνση: Β-Ν , υψόμετρο: 860 , γεωγραφικό ύψος: 39ο02'14.37''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο40'55.63''Ε .