ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ.

Στο χώρο της κεντρικής αγοράς του Καρπενησίου και κάτω από το οδόστρωμα της οδού Κοσμά του Αιτωλού, βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου θαμμένο ένα μάλλον μονότοξο γεφύρι που είχε χτιστεί για να βοηθάει τις μετακινήσεις του κόσμου πάνω από τον ορμητικό χείμαρρο της περιοχής, που ξεκινάει από το Βελούχι και εκβάλλει στον Καρπενησιώτη. Ο χείμαρρος αυτός που ευθυνόταν στα παλιότερα χρόνια για πολλές καταστροφές στην αγορά του Καρπενησίου, σήμερα είναι εγκιβωτισμένος και θαμμένος κάτω από την οδό Αθανασίου Καρπενησιώτη. Υπήρχε δε στην περιοχή ένα πυκνό δάσος από πλατάνια και ιτιές που ξεκίναγε από την περιοχή του ναού της Αγίας Παρασκευής και έφτανε μέχρι τις εκβολές του. Με την πάροδο του χρόνου, τα πλατάνια αυτά κοπήκανε και μόνο ελάχιστα σήμερα σώζονται, όπως τα μεγάλα πλατάνια στην κεντρική πλατεία και ορισμένα έξω από το δεύτερο δημοτικό σχολείο.
Η μερική αποκάλυψη του γεφυριού έγινε το 1994 κατά τη διάρκεια εργασιών αποχέτευσης και στη συνέχεια καλύφθηκε εκ νέου από το σημερινό πεζόδρομο . Η θέση του μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κοίτη του χειμάρρου ήταν διαφορετική από την σημερινή, που κάποια στιγμή διαμορφώθηκε ώστε να εξυπηρετήσει πολεοδομικές ανάγκες. Το γεγονός ότι το γεφύρι είναι τελείως θαμμένο, δεν επιτρέπει την περιγραφή του σχήματός του. Μόνο μία γενναία παρέμβαση στην περιοχή εκ μέρους του δήμου θα μπορούσε να το ξαναφέρει στην επιφάνεια και ασφαλώς τότε θα αποτελούσε το σημαντικότερο μνημείο της πόλης.
Εδώ, πρέπει να αναφέρουμε όμως και μία διαφορετική εκδοχή που έχουν υιοθετήσει ορισμένοι εκ των παλαιοτέρων κατοίκων του Καρπενησίου για την ύπαρξη γεφυριού στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, η καμάρα που βρέθηκε το 1994 αποτελεί τμήμα κτιρίου και όχι γεφύρι, ενώ ο χείμαρρος της κεντρικής αγοράς είχε πάντα την κοίτη που έχει και σήμερα . Στην περιοχή αυτή που παλαιότερα λεγόταν «Καμάρες» υπάρχουν και άλλα κτίρια που περιλαμβάνουν στον αρχιτεκτονικό τους σχεδιασμό καμάρες και τόξα, ενώ το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι τα θολωτά υπόγεια των κτιρίων αυτών, όπου παλιότερα φυλάσσονταν βαρέλια με κρασί.

Στοιχεία γεφυριού :

Κατεύθυνση: ΒΑ-ΝΔ , υψόμετρο: 930 , γεωγραφικό ύψος: 38ο54'51.73''Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο47'40.34''Ε .